Sağlıklı Günlere..
Sporcu Beslenmesi
Hiç şüphesiz ki spor yaparken etkili bir performans ve sonuç alabilmek, sağlıklı fiziksel yapıya sahip olabilmek için yeterli ve dengeli beslenmenin rolü çok fazladır. Genetik yapıya göre uygun antrenman seçimi sporcunun performansını etkileyen etmen olmasının yanında yeterli ve dengeli beslenmek en önemli etmendir.
Kas yaparken vücuttaki gerekli fonksiyonları gerçekleştirmek için enerji sağlanmalıdır. Alınan enerji sağlıklı beslenme şekline uygun, yeterli ve dengeli olmalıdır. Çünkü…
Yeterli ve Dengeli Beslenmeden Alınan Enerji:
- Kas kasılmalarına yakıt olarak kullanılır.
- Yeni doku yapılmasında kullanılır.
- Maksimum oksijenin taşınması için kullanılır.
- Yağsız kütle yani kas kütlesinin korunması için kullanılır.
- İskelet yapısını uygun hale getirmek için kullanılır.
- Hücrelerin onarımı için kullanılır.
- Uygun sıvı ve elektrolit dengesinin kurulması için kullanılır.
- Sağlığı iyileştirmek, zindeliği korumak, vücudun herhangi bir yerini geliştirmek için spor yapmak çok önemlidir.
- Spor yapan bireylerde kandaki kötü kolesterol düşer, iyi kolesterol yükselir ve kemik sağlığı korunur.
- Herhangi bir hastalığa yakalanma riski azdır ve iyileşme süresi daha kısadır.
- Yeterli ve dengeli beslenme ile sporcu, antrenmana kolay uyum sağlar, gücünü, dayanıklılığını, konsantrasyonunu ve performansını artırır.
- Erken yaşta spora başlayan çocuklarda büyüme ve gelişme çok iyidir ve yetişkin olduklarında da vücut proporsiyonları gelişir.
Sporcular fiziksel aktivitelerine uygun bir beslenme planı uyguladıklarında mikro besin gereksinimleri genellikle karşılanır. Fakat vitamin ve mineral içeriği yetersiz olan bir diyet uyguladıklarında performansta düşüşler görülür ve yaralanmalar artar. Yeterli ve dengeli beslenme olmadan stresli, sıcak veya yüksek ortamlarda yapılan yoğun antrenmanlarda da katabolizmayla beraber vitamin-mineral kayıpları oldukça artar. Sporculardaki bu eksiklikler öncelikli olarak içeriği zengin bir diyetle sağlanmalıdır.
B1 Vitamini
Besinlerin enerjiye dönüşümünde görev alan B1 vitamini eksikliğinde zayıflık, dayanıksızlık, kas ağırlık kaybı, laktatın dolaşımda fazla olması, yorgunluk ve performansın azalması görülebilir. Eksikliği giderilmek için beslenme yumurta, et ürünleri, ceviz, kurubaklagiller gibi B1 vitamininden zengin besinlerden desteklenmelidir. Doktorunuz veya diyetisyeniniz gerekli görürse supleman kullanılmalıdır.
Folik Asit
Hemoglobin ve nükleik asit oluşumunda görev alan folik asit eksikliğinde kansızlık ve yorgunluk görülebilir. Eksikliği giderilmek için beslenme yeşil yapraklı sebzeler, yumurta, kurubaklagiller gibi folik asitten zengin besinlerden desteklenmelidir. Doktorunuz veya diyetisyeniniz gerekli görürse supleman kullanılmalıdır.
C Vitamini
Antioksidan özelliği olan C vitamini eksikliğinde yorgunluk, iştah kaybı, enfeksiyon, stres gibi sorunlar görülebilir. Eksikliği giderilmek için günde 250-500 mg aralığında C vitamini alımı gereklidir. Taze meyve ve sebze tüketimi yeterli düzeyde alınmalıdır. Doktorunuz veya diyetisyeniniz gerekli görürse supleman kullanılmalıdır.
Magnezyum
Enerji metabolizması, sinir ve kas kasılmasında işlevli olan magnezyum eksikliğinde kas güçsüzlüğü, bulantı, sinirlilik, performans bozukluğu gibi sorunlar görülebilir. Eksikliği giderilmek için magnezyumdan zengin beslenilmelidir. Doktorunuz veya diyetisyeniniz gerekli görürse supleman kullanılmalıdır.
Ergojenik destekler; kas kasılması için enerji sağlamak, egzersiz performansını ve antrenman adaptasyonunu sağlamak, kas kütlesi ve kuvvetini artırmak, dayanıklılık kapasitesini yükseltmek, yorgunluğu geciktirmek için kullanılan beslenme desteği, farmokolojik yöntem veya fizyolojik tekniği ifade eder.